Kultur og kulturoverraskelser


Det å samarbeide mellom norske og malawiske organisasjoner krever mer enn bare å ha klare tanker om hvordan prosjektene skal se ut, hvilke krav som må oppfylles og så videre… Hvis man skal ha gode sjanser for å oppnå en positiv, varig endring, så er det viktig å være bevisst på de kulturelle forskjellene som eksisterer både på malawisk side, og på norsk side. Det er mer enn nok ekempler på “hvite elefanter” – prosjekter som har endt med ingen effekt, eller også at situasjonen har blitt verre etter at prosjektet er fullført enn det var før oppstart.

Konsensus er en av disse traisjonene det kan være vktig å være seg litt bevisst på. Enighet. Det er viktig når man drøfter ømtålige saker at man noen ganger bruke mange ord, og åpner for like mange ord tilbake, slikat man kan komme til en enighet, følelsen av å møtes på midten. For malawiere spesielt har de også en tendens til å være litt beskjedne, de vil ofte si ja, hvis de tror det er forventet, fremfor å legge frem det de egentlig mener. Hvis man ikke er vár disse tingene, vil vi lett komme i en situasjon hvor vi fra norsk side tror vi har en enighet, mens malawisk side oppfatter dette som pålegg, eller som noe de kan si ja til, mens de egentlig mener nei,  – og som de så snart vi forlater landet vil blåse i. 

Man kan begynne med de skarpe ordene, fortsette med de utforskende og spørrende, og ende opp med milde ord og latter.

En overraskelse: Vi har hatt møtene idag i lokalene til en katolsk orden like i nærheten. Det viste seg at den presten som hadde vært der i mange år var italiensk. Følgelig ble jeg bedt på skikkelig god, ekte trykk-koker espresso med Grappa (italiensk drue brennvin) og brunt sukker!

Advertisements

~ by Kenneth on January 17, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: