Spennende prosjekt


Vi er i startfasen på et veldig spennende prosjekt! Jeg skal sitte litt i helgen og arbeide med prosjektdesignet for noe som kan ende opp i en opplæringsmanual for lærere og foreldre om hvordan de kan arbeide for at døvblinde i Malawi kan utvikle sine ferdigheter! Foreldre er noen av de viktigste lærere for egne barn i Malawi. For at de skal kunne gjøre denne oppgave godt er de avhengige av mye opplæring og kurs. En utfordring vi har for å få dette til er den kapasiteten Chisombezi har for å holde disse kursene og tilgjengelige midler for å finansiere slike kurs. Ideen kom opprinnelig fra mama Lilian Mariga, en fantastisk 70 år gammel dame fra Zambia som har utviklet en liknende  manual for Home Based Education tilrettelagt for funksjonshemmede. Denne er imidlertid 26 år gammel og moden for revidering. Vi må i tillegg tilpasse opplæringsprogrammet til døvblindes spesielle behov.

Grunnriss, første brainstorm:

  1. Utvikle tilrettelagt, instrtuktivt opplæringsprogram tilrettelagt til døvblindes behov i bokform.
  2. Utarbeide dvd som kan supplementere bok hvor alle øvelser, fremgangsmåter osv demonstreres – (mange foreldre kan ikke lese) språk; engelsk og chicheva
  3. Legge til rette for et kommunikasjonssystem som kan gi døvblinde muligheter til å uttrykke sine behov og kommunisere med sine omgivelser. (ved hjelp av f.eks bilder gjort taktile (følbare) dvs i stedet for et bilde eller pictogram kan figurer utformes av tre e.l. som beskriver tingen eller ordet)
  4. Produksjon, distribusjon og opplæring i bruk at systemet

Det fine er at dette er noe Signo har masse erfaring på! Vi har kompetansesenter for døvblinde,  med masse kunnskap og erfaring i forhold til tilrettelegging for døvblinde, vi har god kjennskap til oppbygning av alternative og supplerende kommunikasjonssystemer og vi har mulighet til å utvikle, redigere og trykke opp dvd og hefter. Vi har bedrifter som kan designe og produsere nær sagt ethvert produkt i tre, skinn og tekstil.  I tillegg har vi god erfaring på å ivareta de kulturelle elementene som vi må ta hensyn til når vi skal samarbeide om prosjekter i andre land.

Et likt system kan selvsagt også benyttes av en hel rekke grupper; foreldre, spesiallærere, CBR-workers (community based rehabilitation), lærere i ordinære skoler som skal integrere funksjonshemmede osv osv. Dette kan bli spennende!

Advertisements

~ by Kenneth on January 28, 2010.

2 Responses to “Spennende prosjekt”

  1. Genialt! Alt finnes, både kompetanse og mulighet for å gjennomføre. Smart med figurer…

  2. Ja, jeg tror dette kan bli bra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: