Brian Resource Centre


Vi ble hentet av Joseph i morges og han tok oss med til senteret han driver i utkanten av Nairobi. Plassert midt i et helt vanlig nabolag, det vil si – et litt mer velstående vanlig nabolag. Joseph er en veldig engasjert og kreativ fyr. Han fortalte oss om hvordan de i alt de gjør på senteret benytter og gjenvinner ressursene på en utrolig flott måte. Han viste oss hvordan de hadde lagt til rette for å ta vare på regnvann, for å kunne bruke det til å vanne alt det de dyrket.

Her forteller han om hvordan de benytter de sekkene de kjøper hønsefor i blir brukt til å dyrke grønnsaker. Gjødsel til dyrkingen henter de fra husdyrene.

Senteret har en spennende tilnærming som vi kunne hente mye inspirasjon fra. De satser mye sterkere på familiene enn det vi er vant med fra Malawi. Her blir familiene ansvarliggjort og gitt opplæring sammen med de døvblinde i alt de gjør. Senteret deler sine smarte dyrkningsmetoder, kreative løsninger på hverdagslige problemer og bidrar til at familiene kan stå mer ressurssterke når de skal ta vare på sitt døvblinde familiemedlem. En av oppfinnelsene til Joseph var denne pressen:

Denne har han utviklet til å lage fyringsbriketter at en blanding av gjenvunnet papir og kullstøv. Papiret får de gratis fra forskjellige steder, kullstøv og små kullbiter får det også (vanligvis blir dette kastet ettersom de ikke er noe verdt å fyre med). Røret som ligger oppå pressa er rør som de døvblinde og familiene deres kan bruke for å lage de samme brikettene hjemme. Oppskriften er enkel: bland oppmalt papir, kull og vann til en tykk røre. Stapp godt i med pressa, eller i røret. Tørk. Brenn.

De dyrket en mengde forskjellige grønnsaker og hadde mange lure metoder for gjødsling, vanning, tilrettelegging for at de døvblinde skulle kunne gjøre så mye som mulig (i prinsippet alt). En av de få tingene de foreløpig ikke hadde funnet noen lur og sikker løsning på var oppkverning av tørkede maisplanter som de brukte til å fore kuene med.

De store skarpe bladene var litt i overkant risikable….

Etter at vi hadde blitt vist rundt møtte vi Brian, sønnen til Joseph. Han er døvblind og er utgangspunktet for det brennende engasjementet som Joseph har. Brian er en fantastisk ung mann. Minner meg veldig mye om mange av de som Signo gir tilbud til. Han var en mester til å reparere ting, brukte pc veldig godt, bl.a. med et program hvor han skriver ved å klikke på bilder. Denne kunne han lage handlelister med når han skulle på butikken. Akkurat som mange av de vi kjenner i Norge gjør.

Strikkeproduksjon er heller ikke noe som er ukjent i Signo, selv om det nok har litt andre former enn her. Det var først og fremst jenter som fikk opplæring i å bruke disse. De produktene som ble laget på senteret ble solgt for å få litt inntekt til driften. Når opplæringen var ferdig, fikk all med seg en maskin hjem, slik at de kunne produsere strikketøy for salg hjemme.

Mobiltelefon er like nyttig for døvblinde som for alle andre!

Emma og jeg fikk masse nyttig informasjon som kan overføres til Malawi. Virkelig et spennende møte. Jeg er litt sliten i hodet akkurat nå, så jeg er litt usikker på om jeg klarer å formidle så godt alle de flotte inntrykkene. Jeg skal fortelle mer om besøket senere.

Advertisements

~ by Kenneth on September 29, 2012.

2 Responses to “Brian Resource Centre”

  1. Så flott dette så ut! Virkelig en ildsjel han Joseph! Fint at dere kan få litt inspirasjon fra andre steder, og se om det er noe dere kan ta med dere til Chisombezi. Ble skikkelig imponert av alt de driver med, kjenner igjen noe som vi gjør her også, ja. Litt skeptisk til strikkemaskinopplegget. Ikke lett for noen å bruke, ihvertfall ikke for døvblinde! Må nok låne noens øyne, ja.. Men veldig, veldig spennende! Gleder meg til å høre mer siden. Ha en god kveld, her er det “Skal vi danse” på programmet! 🙂 Elsker deg!

    • Kos der med TV! Skulle gjerne vært der sammen med dere! Ingenting i verden er bedre enn en lørdagskveld med alle jentene mine! Jeg lurte litt på det med strikkemaskinene selv, men de fikk det visst til å fungere. De får nok endel hjelp, men det er helt sikkert veldig verdifullt for familiene likevel! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: