Filmprosjekt i media


Nå er jeg trygt tilbake i Norge. Veldig deilig! De første dagene etter at jeg kom hjem gjorde jeg ikke så mye annet enn å sove og glemme avtaler (ikke så lett å huske avtaler når man sover….). Nå har jeg kommet meg litt igang igjen, men jeg kjenner at den siste måneden sitter litt i kroppen… Jeg har blitt spurt om jeg kunne skrive en liten artikkel til et blad for Handikapforbundet om filmprosjektet. Det synes jeg var veldig morsomt, og jeg tenkte jeg kunne dele den her også!

I 2009 ble Atlas Alliansen og NHF, NFU, Blindeforbundet og Stiftelsen Signo tildelt midler fra Operasjon Dagsverk til 9 prosjekter i Malawi, Mosambik, Sør Afrika og Uganda. Prosjektene løper over fem år, fra 2010 – 2014. Et av prosjektene er et fellesprosjekt for alle organisasjonene hvor NHF og Stiftelsen Signo har tatt ansvaret for prosjektet fra Norsk side. Målet med prosjektet er at funksjonshemmet ungdom skulle få en mulighet å lære seg å lage film, slik at de blant annet skal kunne bruke denne kunnskapen til å fortelle om hvordan det er å være funksjonshemmet. På denne måten kan de påvirke myndighetene, spre informasjon, få respekt for den de er og ikke minst – kunne lage filmer de liker selv; kjærlighetshistorier, spenningsfilmer og mye mer. Kanskje kan dette også gjøre det mulig for ungdommene å få seg en jobb eller en utdanning innenfor film.

I slutten av oktober 2012 har Liv Ragnhild Kjellman fra Tvibit i Tromsø vært i Kampala for å gi en gruppe ungdom et filmkurs. Filmkurset er det siste for i år, og deltakerne begynner å bli flinke etter å ha deltatt i kurs i juni, juli og august. Kenneth Lubwama, en av deltakerne, forteller at han syntes dette prosjektet hadde vært veldig flott! Nå kunne han lage film! “Vi har laget historien selv, storyboard, valgt ut skuespillere, filmet, redigert og hatt det morsomt sammen!”. Sammen med blant annet Fred Batale og Eric Wakoko, ville han starte et produksjonsselskap. De tre mente at dette med film var noe som var nytt i Uganda, noe som ville gi gode muligheter i tiden fremover.

Den siste dagen på filmkurset hadde alle filmene premiere. Cineplex, en av de største kinoene i Kampala, var leid inn for anledningen. Tilstede var stolte foreldre og familie, journalister fra TV og aviser, venner av filmskaperne og andre som hadde lyst til å komme. Premieren var en stor suksess! Filmene ble varmt mottatt og filmskaperne fikk mye skryt! Ungdommene fortalte historier om vennskap, diskriminering, kjærlighet, utroskap og om det å følge drømmene sine. Premieren ble dekket på nyhetene og TV-stasjonen spurte også om de kunne få vise filmene på TV. Veldig morsomt for de unge filmskaperne og et fantastisk resultat for prosjektet!

I 2013 vil prosjektet fortsette med fullt trykk i Uganda, men i tillegg skal også Malawi og Mosambik inkluderes. Deltakere fra Malawi og Mosambik skal reise til Uganda for å få opplæring sammen med ugandisk ungdom. På denne måten vil deltakerne få både filmkunnskap, men også få mulighet til å lære av hverandre på tvers av grensene.

I dag skal jeg på en samling med jobben! Det blir hyggelig! Vi skal være på et hotel i Asker og ha en arbeidssamling i morgen. Kveld blir det bare middag og hyggelig tid med kollegaer!

Advertisements

~ by Kenneth on November 5, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: