4X4


Det er en menighet i hjemme i Norge som sverger til 4X4. Må jo komme oss frem! Hvor mange ganger kan du som eier av en bil med firehjulsdrift si at du virkelig trengte det? At du ikke hadde kommet deg frem på noen annen måte enn med en diger SUV med fullt trykk på alle fire? Virkelig!?

Zambierne hadde sin siste dag her i dag, og kom på besøk til Chisombezi. Det gjorde et sterkt inntrykk på dem å få møte ungene og få se den flotte jobben som lærerne og assistentene gjør. Jeg fikk meg en prat med Thomas Ndonyo som jobber som Principal Education Standards Officer- Special Education, dvs at han jobber for utdanningsmyndighetene i Zambia med ansvar for spesialundervisning. Han var veldig interessert i å videreføre det han hadde erfart i løpet av besøket og seminaret til Zambia. Vi drøftet forskjellige muligheter for et samarbeid i fremtiden, og vil fortsette å holde kontakten frem til neste sommer hvor vi skal ha et kurs for lærere, CBR-arbeidere og representanter fra myndighetene i Zambia. Ndonyo ville veldig gjerne bli invitert. Det hadde vært veldig flott å fått til et samarbeid med de zambiske myndighetene om å få til et tilbud til døvblinde i Zambia!
Orientering
Ungene på Chisombezi er fantastiske. Jeg fulgte David som med trygge skritt navigerte seg fra vannkrana hvor han hadde vasket skjorta på den ene siden av huset, til inngangsdøra på den andre. Med raske trygge skritt gikk han langs en murkant han kjente godt, kom til en liten murvegg og lot hånden gli videre et par meter før han slapp veggen, dyttet den ene foten litt fremover og fant neste vegg. 90 graders vending og nye trygge skritt til han fant en kjent stein med foten. Da korrigerte han kursen svakt mot døra, kjente muren som først var litt bratt, før den jevnet seg ut igjen. Her snudde han retning rett mot døren og gikk inn uten å treffe noen ting eller å berøre dørkarmen med hendene… Ikke verst når man mangler to sentrale sanser!
Ungerholdning
Zambierne (og vi) ble underholdt av lærerne og ungene på Chisombezi før vi skilte lag. Ungene var veldig fornøyde med seg selv da de stilte opp i kostymer og danset. Lærerne var omtrent like fornøyde!

Etter at zambierne hadde dratt, så dro vi en tur ut for å se på et landområde som Emma har kjøpt for gavepenger som vi har fått fra flinke strikkedamer i Østfold. Etter en god stund på like humpete veier som i går, og en liten spasertur –
Gorillafjellet
kom vi frem til edens hage…
New land
Her har de de bønner, tomater, cassava og masse annet.
DSC_0141
Veldig fruktbart og flott område. Ungene på Chisombezi er med og dyrker grønnsakene her, og skal få opplæring i husdyrhold så snart de har et fjøs stående klart.

Vi har ikke bare kjørt på gode veier i dag (det er ikke så mange av dem i Malawi!) I dag måtte vi begi oss ut i det ukjente kun guidet av en tøff nonne!
DSC_5080
Hun gikk først ut i det ukjente, og jeg fulgte tappert etter i min lille firehjulstrekker. HER trengte jeg den.
DSC_5085
Det hele var en ganske så eksotisk opplevelse, og det var godt å se at gavene som Chisombezi har fått har kommet virkelig godt til nytte!
DSC_0168
På veien hjem føltes det helt riktig å kjøre inn i solnedgangen….

Vel tilbake på hotellet har vi nå spist middag med en veldig hyggelig fyr fra Save the Children. Vi fant virkelig tonen, og jeg er invitert til å besøke han i Washington DC hvor han har en gård hvor han driver med hjortejakt og bjørnejakt. Jeg inviterte han til rådyrjakt i Norge!
Jeg prøver alltid å bli kjent med folk som jobber med bistand når jeg er på reiser. Kanskje jeg kan få dem til å inkludere døve, døvblinde eller funksjonshemmede i deres prosjekter! Denne gangen var det ekstra hyggelig, ettersom Caine var en utrolig hyggelig fyr i tillegg! Vi har avtalt å ta en middag til sammen, før vi reiser tilbake til Norge. Han bor i USA, men skulle faktisk til Tromsø etter at han var ferdig med besøket i Malawi! Small world!

Og hvis du lurer – ja, jeg har firehjulstrekker hjemme i Norge! 🙂

Advertisements

~ by Kenneth on October 10, 2013.

7 Responses to “4X4”

  1. Aiai, for en dag. Ordentlig offroad med 4×4 og avtaler om bjørnejakt. Bra frynsegoder! Jeg skulle vært med som fast sjåfør og jaktlobbyist, så kunne du konset fullt på jobben. Hehehe. God jobb videre!

  2. Forresten, var gården i staten Washington (http://no.wikipedia.org/wiki/Washington) eller i hovedstaden Washington DC (http://no.wikipedia.org/wiki/Washington,_D.C.)? Skulle nesten tro det var i staten, men det er vel jordbruksland rundt hovedstaden også.

  3. Flott å lese Kenneth! Savner turene med deg! Hils så masse til Søster Emma og alle de andre der nede! Hvordan blir det – trenger de frivillige;-)?

    • Ja – du skulle vært her! Jeg skal hilse til søster Emma! Hun hadde elsket om du hadde kommet og jobbet som frivillig!

  4. Nydelige bilder! Det er så hyggelig å kunne følge med på hva dere driver med. Spennende dag! 🙂 Vi snakkes ❤ Klem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: